Sfaturi pentru un bronz sănătos

0
1403

Pentru foarte mulţi oameni vara înseamnă timp petrecut sub razele soarelui, la piscină sau pe plajă, pentru a obţine un bronz auriu. Dar, înainte să-ți pui costumul de baie și să pleci spre piscină (sau să plătești pentru o cabină într-un salon de bronzare), există câteva lucruri la care trebuie să te gândești atunci când vine vorba despre pielea ta și expunerea la soare.

Cum apare bronzul

Razele soarelui conţin două tipuri de radiaţii ultraviolete care ajung pe piele: UVA şi UVB. Radiaţiile UVB ard straturile superioare ale pielii (epiderma), provocând arsuri solare.

Radiaţia UVA este cea care oferă bronzul. Razele UVA pătrund în straturile inferioare ale epidermei, unde celulele numite melanocite se declanşează pentru a produce melanina. Melanina este pigmentul brun care face posibilă bronzarea.

Melanina este modul organismului de a proteja pielea de arsuri. Oamenii cu pielea mai închisă la culoare se bronzează mai tare decât persoanele cu pielea mai deschisă, deoarece melanocitele lor produc mai multă melanină. Dar, doar pentru că o persoană nu suferă arsuri din cauza razelor soarelui, nu înseamnă că este, totodată, protejată împotriva cancerului de piele sau a altor probleme.

Dezavantajele bronzului

Razele UVA te ajută să te bronzezi, dar ele pot provoca, de asemenea, probleme serioase. Acest lucru se datorează faptului că razele UVA pătrund mai adânc în piele decât razele UVB. Razele UVA pot pătrunde prin epidermă și pot ajunge la nivelul dermei, acolo unde se găsesc vase de sânge și nervi.

De aceea, razele UVA afectează sistemul imunitar al unei persoane, îngreunând lupta organismului împotriva bolilor sau ducând chiar la boli precum melanomul, cel mai sever tip de cancer de piele. Melanomul poate ucide. Dacă nu este descoperit şi tratat la timp, acesta se poate răspândi rapid de la piele la alte organe ale corpului.

Conform statisticilor, cancerul de piele ocupă primul loc în rândul cazurilor de cancer din România. În anul 2015, specialiștii spuneau că incidența acestei boli a crescut cu peste 200% în ultimii 10 ani.

În trecut, melanomul afecta, în general, oameni cu vârsta de cincizeci de ani sau mai în vârstă, dar astăzi dermatologii au pacienţi cu vârste de douăzeci de ani sau chiar adolescenţi cu acest tip de cancer. Experții cred că acest lucru se datorează, în mare parte, creșterii utilizării saloanelor de bronzare și lămpilor solare, care produc un nivel ridicat de raze UVA. Arsurile solare sau expunerea intensă la soare pot crește, de asemenea, riscul apariției cancerului de piele.

Citeste  Cum Să Mănânci Sănătos?

Expunerea la razele UVB creşte riscul de apariție a altor două tipuri de cancer de piele: cancerul cu celule bazale şi carcinom cu celule scuamoase.

Tratamentul principal pentru cazurile de cancer de piele este extirparea tumorilor. Din moment ce multe carcinoame cu celule bazale sau scuamoase se află pe faţă si gât, interventiile chirurgicale în urma cărora acestea sunt eliminate pot lăsa cicatrici faciale. Cicatricile de la o intervenție chirurgicală pentru eliminarea melanoamelor se pot afla oriunde pe corp, și, de cele mai multe ori, ele au dimensiuni mari.

Cancerul nu este singura problemă asociată cu expunerea UV. Degradarea provocată de UVA este principalul factor în îmbătrânirea prematură a pielii. Pentru a-ți face o idee despre modul în care lumina soarelui îţi afectează pielea, uită-te la pielea părinților tăi și vei vedea cât de diferită este de a ta. O mare parte din acest fapt se datorează expunerii la soare, nu diferenței de vârstă!

Razele UV pot duce, de asemenea, la o altă problemă pe care o asociem cu oamenii în vârstă: problema ochilor, cataracta.

Sfaturi pentru expunerea la soare

Să ne ținem departe de soare complet poate părea ca fiind singura soluție logică. Dar cum am putea face asta? Este imposibil. Cheia este să te bucuri de soare cu grijă, să găseşti un echilibru între protecția solară și acele activități de vară, la mare, cum ar fi voleiul pe plajă și înotul.

Loţiunile pentru plajă blochează sau modifică efectul nociv ale razelor soarelui. Aceste creme reprezintă una dintre cele mai bune soluții de a ne apăra împotriva efectelor nocive ale soarelui, deoarece oferă protecție fără să ne influențeze confortul sau activitățile pe care le facem.

Numărul factorului de protecție solară (SPF) al unei loţiuni pentru plajă arată nivelul de protecție UVB oferit. Loţiunile pentru plajă cu un număr mai mare SPF oferă mai multă protecție împotriva razelor UV dăunătoare ale soarelui.

Iată câteva sfaturi pentru a te bucura de ieşirile în aer liber, în timp ce îţi protejezi pielea și ochii de daunele solare:

  • Aplică loţiune pentru protecție solară cu SPF de cel puțin 30 în fiecare zi, chiar și în zilele înnorate și atunci când nu planifici să petreci mult timp în aer liber. Aplicarea loţiunii pentru protecție solară în fiecare zi este esențială, deoarece aproape 80% din expunerea la soare este întâmplătoare – cum ar fi plimbatul câinelui sau un picnic în aer liber. Dacă nu doreşti să îţi aplici loţiune pentru protecție solară, încearcă o cremă hidratantă care conţine protecție solară în ea, dar asigură-te că ai pus suficientă.
  • Utilizează o loţiune pentru protecție solară cu spectru larg, care blochează atât razele UVA, cât şi pe cele UVB. În mod ideal, ar trebui să fie, de asemenea, hipoalergenică și să nu cauzeze acnee, astfel încât să nu provoace erupții cutanate sau să blocheze porii.
  • Reaplică loţiunea de protecție solară la fiecare 1 ½ – 2 ore. Dacă nu eşti sigur că aplici suficientă cremă, folosește o loţiune cu un factor de protecție mai mare, 30, de exemplu.
  • Reaplică loţiunea pentru protecție solară după înot sau după ce transpiri.
  • Ia pauze frecvente. Razele soarelui sunt cele mai puternice între orele 10:00 și 16:00. În acest interval orar, ia pauze pentru a te răcori sau stai în umbră pentru o perioadă, înainte de a merge din nou în bătaia razelor soarelui.
  • Poartă o pălărie și ochelari de soare care să  îți ofere o protecție de aproape 100% împotriva radiațiilor ultraviolete.
Citeste  Ghid ușor și rapid pentru un plan alimentar sănătos

Alte lucruri pe care trebuie să le ştii când vrei să eviţi daunele cauzate de Soare:

  • Probabil ştii că apa este un reflectant major al radiaţiilor UV – cum este şi nisipul, betonul sau chiar și zăpada. Schiatul și alte activități de iarnă prezintă un risc semnificativ de arsuri solare. Deci aplică întotdeauna loțiune cu protecție solară înainte de a merge pe pârtie.
  • Anumite medicamente, cum ar fi antibioticele utilizate pentru a trata acneea și anticoncepţionalele, pot creşte sensibilitatea la soare (precum și sensibilitatea aparatele utilizate în saloane de bronzare). Adresează-te medicului tău şi întreabă dacă medicamentele pe care le iei au acest efect.
  • Evită  „acceleratorii” de bronzare sau pastilele de bronzare care pretind că accelerează producția de melanină a organismului sau închid pielea la culoare. Nu există nicio dovadă că acestea funcţionează și nu sunt aprobate de către agențiile guvernamentale pentru scopuri de bronzare.

Bronz fără riscuri

Chiar și atunci când iei în serios protejarea pielii, poate doreşti, uneori, strălucirea unui bronz. Din fericire, multe produse de pe piață – dar nu lămpi solare sau saloane de bronzare – îţ vor permite să te bronzezi în condiții de siguranță.

O cale sigură pentru a prinde bronzul dorit este cu autobronzant fără factor de protecţie. Aceste loţiuni pentru bronzare conţin dihidroxiacetonă, care acoperă celulele moarte din piele. Bronzul va dura până când aceste celule din piele dispar, deci spălatul riguros va face ca intensitatea culorii să dispară mai repede. În general, bronzul durează de la câteva zile până la săptămâni întregi.

Ar trebui să încerci câteva mărci de autobronzante pentru a găsi una potrivită pentru nuanţa pielii tale. Pentru o strălucire subtilă, de încercare, testează creme hidratante care conțin o cantitate modestă de autobronzant, permițându-ţi să prinzi treptat puţină culoare, fără pete și colorare – sau mirosul pe care unii oameni îl detestă.

Citeste  Ai grijă de pielea ta

Cere-i unui prieten să te ajute să aplici autobronzantul în zonele în care nu ajungi, cum ar fi spatele. Și asigură-te că te speli pe mâini imediat ce ai terminat de aplicat autobronzantul. Zone ale corpului care nu se bronzează în mod normal (cum ar fi palmele sau tălpile) arată doar murdare dacă laşi autobronzant pe ele.

Vei obține rezultate mai bune dacă îţi exfoliezi pielea înainte de a aplica loţiunea pentru bronzare. Acest lucru uniformizează intensitatea culorii pielii și îndepărtează celulele moarte ale acesteia.

Dacă folosești un autobronzant fără factor de protecţie, va trebui să aplici multă loţiune pentru plajă atunci când mergi afară, pentru a te proteja de razele soarelui. Autobronzantele nu generează producția de melanină, astfel încât acestea nu te vor proteja împotriva arsurilor solare (unii oameni de știință cred că ele ar putea face pielea chiar mai sensibilă la daunele provocate de soare).

Dacă te gândeşti la utilizarea unui autobronzant fără factor de protecţie, este o idee bună să eviţi aerograful sau pulverizarea bronzului. FDA nu a aprobat DHA pentru utilizare internă sau pe membranele mucoase (cum ar fi buzele). Pulverizarea bronzului poate provoca riscuri necunoscute pentru sănătate deoarece oamenii pot inhala spray-ul, iar loţiunea poate ajunge pe buze sau în zona ochilor.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.