Metamfetamina

0
2220

Ce este metamfetamina?

Metamfetamina sau meta, este un drog stimulent puternic. Inițial a fost dezvoltat pentru uz medical. Medicii știu acum faptul că, consumul pe termen lung poate cauza probleme medicale și mentale severe, deci nu mai este prescrisă.

Metamfetamina are, de cele mai multe ori, formă de pudră albă sau aproape albă, depinzând de cât de pură este. Uneori, este o bucată mică de rocă, care se spulberă. Resturile pot arăta precum sticla, de aici și numele drogului. Meta poate fi înghițită, trasă pe nas, fumată sau injectată.

Efecte pe termen scurt

Meta oferă oamenilor un sentiment înălțător și de energie. Aceasta crește nivelul unei substanțe din creier, numită dopamină, care transmite mesaje între creier și celulele nervoase. Aceste mesaje pot fi de motivare, plăcere sau pot avea legătură cu abilitățile motorii.

Când oamenii fumează sau injectează meta, au acea stare înălțătoare imediată, care poate dura câteva minute. Consumatorii care înghit sau trag pe nas meta, nu simt graba drogului de a-și face efectul, dar simt toate celelalte efecte. După primul consum, starea pe care o oferă meta este una de agitație, care poate dura până la 14 ore. În acest timp, consumatorii vor avea un ritm cardiac și respiratoriu alert, la fel ca și tensiunea arterială și temperatura corporală. Starea pe care o dă meta poate face oamenii să se comporte imprevizibil – chiar și violent.

Doze mari de metamfetamină pot duce la hipertermie, adică temperatura corpului persoanei care a consumat drogul crește periculos de mult. Hipertermia poate duce la convulsii și la moarte, dacă nu este tratată imediat.

Citeste  Sedativele

Alte efecte pe termen scurt:

 • pupile dilatate
 • gură uscată
 • trezire și insomnie
 • iritabilitate și agresiune
 • anxietate și nervozitate
 • apetit redus

Efecte pe termen lung

Cu timpul, creierul se obișnuiește cu nivelul crescut de dopamină, deci consumatorii de meta ajung să aibă toleranță pentru drog. Asta înseamnă că, cei care o consumă trebuie să ia o cantitate mai mare din drog, pentru a se simți ca înainte. Oamenii pot să devină dependenți foarte ușor.

Problemele mentale apărute în urma consumului de meta, pot dura ani. Din păcate, există posibilitatea ca acestea să nu mai poată fi tratate, chiar dacă consumatorul renunță să mai ia drogul.

Un efect cunoscut al consumului de metamfetamină este legat de severele probleme dentare, cunoscute drept „meth mouth”. Degradarea avansată a dinților este comună, de aceea, există numeroase poze cu oameni care consumă meta, cu dinții ciobiți sau stricați.

În timp, consumul de meta duce la scăderea nivelului de dopamină. Deoarece, dopamina controlează aptitudinile motorii ale oamenilor, consumatorii pot avea tremur corporal, similar cu cel cauzat de boala Parkinson.

Consumatorii pe termen lung, pot suferi și de probleme respiratorii, leziuni ale organelor și tensiune arterială ridicată. Aceștia pot chiar avea probleme cardiace precum accidentele vasculare cerebrale, convulsii și insuficiență cardiacă.

Alte efecte pe termen lung includ:

 • anxietate și confuzie
 • repetitivitate sau activitate compulsivă
 • insomnie
 • schimbări de personalitate
 • tulburări de dispoziție sau de comportament
 • pierderi de memorie
 • pierderi în greutate sau anorexie
 • comportament ciudat sau violent

Alte posibile probleme

Oamenii pot face o supradoză de meta, dacă iau prea multă dintr-o dată. Semne ale supradozei sunt temperatura ridicată, halucinațiile și convulsiile. La fel ca și supradoza de multe alte droguri, oamenii care iau supradoză de meta, pot muri.

Citeste  Inhalanții

Consumatorii de meta merg des la petreceri, luând drogul la câteva ore, în câteva zile. Acest lucru crește pericolele de consum al metamfetaminei.

De asemenea, efectele metamfetaminei asupra dopaminei, pot face ca oamenii să se simtă mai puțin inhibați. Fiind deci mai excitați, vor fi predispuși să facă sex neprotejat, ceea ce crește riscul de a lua boli cu transmitere sexuală. Consumatorii care injectează meta, de asemenea, au o șansă ridicată de a lua SIDA sau hepatită, dacă împart acele.

Aproape toată metamfetamina este făcută în laboratoare ilegale. Acest lucru este periculos pentru oamenii care creează drogul (substanțele sunt foarte dăunătoare, atât oamenilor, cât și mediului) și acest lucru demonstrează faptul că, consumatorii nu pot ști cât de puternic este drogul sau ce anume conține.

Metamfetamina face parte din drogurile din „Programul II”, ceea ce înseamnă că se poate abuza ușor el, deși are uz medical limitat. Metamfetamina medicală este valabilă doar printr-o prescripție medicală, care nu poate fi refolosită. Consumul sau deținerea metamfetaminei fără prescripție, se pedepsește cu amenzi și închisoare.

Cum poate cineva să renunțe?

Deoarece meta provoacă dependență foarte ușor, poate fi foarte greu ca cineva să renunțe. Consumatorii care vor să se lase, se pot simți deprimați, pot avea stări de anxietate, oboseală și pofte pentru drog. Des, cei dependenți de meta recidivează, chiar dacă a trecut un an sau mai mult, de când nu au mai consumat drogul.

În momentul de față, nu există medicamente aprobate pentru tratarea dependenței de metamfetamină. Cele mai eficiente tratamente sunt programele cognitiv-comportamentale, care ajută oamenii dependenți, prin consiliere, sprijin și încurajare. Câteva programe se concentrează pe recompense acordate celor care se abțin să consume drogul.

Citeste  Oare trebuie să mă îngraș?

Dacă crezi că poți avea probleme cu metamfetamina, vorbește cu un consilier sau alătură-te unui grup de sprijin. Oricine este dependent de meta, va avea nevoie de ajutor pentru a renunța, deci, căutarea unui grup de sprijin este un prim pas foarte important.

Evitarea metamfetaminei

Metamfetamina poate avea cele mai înspăimântătoare efecte secundare dintre toate drogurile. Probabil ai văzut imagini cu dependenți de meta sau ai văzut sau citit despre persoane cărora consumul de meta le-a distrus viața. Este clar că este un drog care trebuie evitat: deoarece să renunți este foarte greu, este mai bine să nu încerci niciodată.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here