Despre ureche

2
21322

Urechile tale 

Ai auzit ceva? Poate că sunetul pe care l-ai auzit a fost la fel de liniștit ca cel produs de pisica ta când își linge lăbuțele. Sau poate a fost zgomotos, precum o sirenă care trece pe lângă tine. Sunetele sunt pretutindeni, și tu ai două părți „cool” ale corpului, care îți permit să le auzi pe toate: urechile tale!

Urechile sunt responsabile de colectarea sunetelor, procesarea lor și de trimiterea semnalelor ce corespund sunetelor către creier. Și asta nu este totul – urechile tale ajută la menținerea echilibrului. Dacă te apleci să îți ridici pisica, nu vei cădea – sau chiar mai rău – să pici peste pisica ta. Miau!

Urechea este alcătuită din 3 secțiuni: urechea externă, urechea medie și urechea internă. Aceste părți lucrează împreună, astfel încât, tu să auzi și să procesezi sunetul.

Urechea exterioară: prinde unda!

Urechea exterioară este pavilionul urechii. Este acea parte a urechii pe care oamenii o pot vedea. Este vorba de partea pe care oamenii o străpung pentru a purta cercei și despre locul în care prietena ta șoptește când este timpul pentru un secret. Rolul principal al urechii exterioare este să colecteze sunete, fie că este șoapta prietenei tale sau lătratul câinelui.

Urechea exterioară cuprinde, de asemenea, canalul auricular, unde este produs cerumenul. Ceara de urechi este acel lucru lipicios care protejează canalul. Cerumenul conține chimicale care luptă împotriva infecțiilor care pot răni pielea din interiorul canalului auricular. Colectează, de asemenea, murdăria ajutând să păstreze canalul auricular curat. Deci, ceara de urechi nu este doar respingătoare. Este dezgustătoare dar și utilă.

Citeste  Cele mai bune role – cum alegem

Urechea medie: vibrații bune

După ce undele sonore intră în urechea externă , acestea traversează canalul auricular urechea mijlocieși își fac drum către urechea medie. Rolul principal al urechii medii este să transforme acele unde sonore în vibrații care sunt transmise către urechea internă. Pentru a face asta, are nevoie de timpan, care este o bucată subțire de piele întinsă strâns, ca o tobă.

Timpanul separă urechea medie de cea internă și lanțul de oscioare. Ce sunt oscioarele? Sunt 3 dintre cele mai subțiri și delicate oase din corpul tău.

Ele includ:

  • ciocanul, atașat timpanului, cuvânt ce vine din limba latină
  • nicovala, atașată ciocanului
  • scărița, cel mai mic os al corpului uman, este atașată nicovalei.

Când undele de sunet ajung la timpan, provoacă vibrarea acestuia. Când timpanul vibrează, mișcă micile oscioare – de la ciocan la nicovală și de aici, la scăriță. Aceste oscioare ajută sunetul să își continue călătoria către urechea internă.

Urechea internă: semnalele nervoase încep aici!

Sunetul intră în urechea internă în forma unei vibrații și intră în cochlee, un tub mic și curbat în interiorul urechii. Cochlea este umplută cu lichid, care este pus în mișcare, asemenea unui val, atunci când oscioarele vibrează.

Cochlea este, de asemenea, aliniată cu celule micuțe, acoperite de perișori atât de mici încât, ai avea nevoie de un microscop pentru a-i vedea. Sunt ei mici, dar extrem de importanți. Când sunetul ajunge la cochlee, vibrațiile (sunetul) determină perișorii de pe celule să se miște, creând semnale nervoase pe care creierul le înțelege ca și sunete. Creierul pune informațiile împreună și ura! – auzi melodia ta preferată la radio.

Citeste  Drumetii Montane

Zi sau noapte, urechile îți mențin poziția corectă a corpului

Urechile fac mai mult decât să audă. Te mențin echilibrat, de asemenea. În urechea internă, sunt 3 mici bucle deasupra cochleei numite canale semicirculare. Ca și cochlea, ele sunt umplute cu lichid și au mii de perișori microscopici.

Când îți miști capul, lichidul din canalele semicirculare se mișcă, de asemenea. Lichidul mișcă perișorii, care trimit un semnal nervos către creier cu privire la poziția capului tău. În mai puțin de o secundă, creierul tău trimite mesaje către mușchii potriviți, pentru a menține echilibrul corpului.

Câteodată, lichidul din canalele semicirculare continuă să se miște chiar atunci când ești în repaus. Pentru a înțelege asta, umple un pahar pe jumătate cu apă. Acum, mișcă paharul cu mișcări circulare în fața ta, după care te oprești. Observi cum apa încă se mai mișcă, chiar după ce paharul a rămas nemișcat? Asta se întâmplă în canalele tale semicirculare când te învârtești sau te dai în roata din parcul de distracție.

Când te oprești din învârtit sau pășești afară din roata respectivă, lichidul din canale se mișcă încă. Perișorii din interiorul canalelor semicirculare detectează mișcare chiar și când stai nemișcat. De aceea, te poți simți amețit – creierul tău primește două mesaje diferite și este confuz în ceea ce privește poziția capului tău. Când lichidul încetează să se miște, creierul primește informația corectă și îți recapeți echilibrul.

Trei urări pentru urechi!

Urechile tale au grijă de tine, deci, ai și tu, grijă de ele! Protejează-ți urechile purtând dopuri de urechi la concerte zgomotoase și în jurul mașinăriilor zgomotoase, cum ar fi, spre exemplu, la cursurile de tâmplărie de la școală.

Citeste  Ai grijă de pielea ta

Dă volumul mai încet la stereo, mai ales dacă te afli în mașină sau asculți muzică în căști!

Și încă un lucru – nu te înțepa în urechi, nici măcar cu bețișoare de urechi. Probabil că știi deja, este un singur lucru sigur pentru a-l pune în urechi. Cotul tău, bineînțeles.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.