Cum să fii un Copil în Formă?

0
1388

Se discută mult în prezent despre copiii în formă. Oamenilor care le pasă (părinții, medicii și alții) vor să știe cum pot ajuta copiii să fie în formă.

A fi în formă este un fel de a spune că persoana respectivă mănâncă bine, face multă activitate fizică și are o constituție sănătoasă. Dacă ești în formă, corpul tău funcționează bine, te simți bine și poți face toate lucrurile pe care vrei să le faci, cum ar fi, spre exemplu, alergatul cu prietenii.

Unii pași, doar părinții îi pot face – cum ar fi servirea de mese sănătoase sau hotărârea de a merge cu familia într-o excursie în natură. Dar copiii pot prelua conducerea, de asemenea, când vine vorba de sănătate.

Iată cinci reguli după care să te ghidezi, dacă ești un copil care vrea să fie în formă. Secretul este să urmezi aceste reguli în mare parte a timpului, știind că în unele zile (cum ar fi ziua ta de naștere) ai putea simți nevoia de tort și înghețată.

1. Mănâncă o gamă variată de feluri de mâncare

Ai putea avea o mâncare preferată, dar cea mai bună alegere este să mănânci variat. Dacă mănânci diferite feluri de mâncare, ai mai multe șanse să obții nutrienții de care are nevoie corpul tău. Gustă feluri noi de mâncare chiar și din cele pe care nu le-ai mai gustat de ceva vreme. Unele feluri de mâncare, cum ar fi legumele verzi, sunt mai plăcute pe măsură ce crești. Țintește către cel puțin cinci porții de fructe și legume pe zi – două de fructe și trei de legume.

Citeste  Oasele și Sistemul Osos

Iată o combinație care ar putea merge pentru tine:

  • La micul dejun: ½ de cană de căpșuni (în jur de 4 căpșuni mari) cu cereale
  • La prânz: 6 morcovi mici (baby carrots)
  • Gustare: un măr
  • La cină: ½ cană de broccoli (în jur de 2 buchete) și 1 cană de salată

2. Bea apă și lapte

Când îți este foarte sete, apa rece potolește cel mai bine setea. Și există un motiv pentru care cantina școlii tale oferă lapte. Copiii au nevoie de calciu pentru a avea oase puternice, și laptele este o sursă bogată în acest mineral. De cât lapte au nevoie copiii? Dacă ești mai mic de 9 ani, bea 2 căni de lapte pe zi sau echivalentul său. Dacă ești mai mare de 9 ani, țintește către 3 căni de lapte pe zi sau echivalentul său. Poți combina prin a bea lapte cu alte produse lactate bogate în calciu. Iată o combinație:

  • 2 căni (în jur de jumatate de litru) de lapte slab în grăsimi sau fără grăsimi
  • 1 felie de brânză cheddar
  • ½ cană (un borcanel mic) de iaurt

Probabil că, din când în când, vei dori și altceva în afară de lapte și apă, așa că, este în regulă să bei suc 100% natural, de asemenea. Dar încearcă să limitezi băuturile dulci, cum ar fi sucurile acidulate, cocktailurile de suc si punciurile de fructe. Ele conțin mult zahăr adăugat. Zahărul doar adaugă calorii, nu și nutrienți importanți.

3. Ascultă-ți corpul

Cum este să fii plin? Când mănânci, observă cum se simte corpul tău și dacă stomacul tău se simte plin, în mod confortabil. Uneori, oamenii mănâncă mai mult, pentru că nu observă că trebuie să se oprească din mâncat. Mâncând prea mult, te poți simți incomod și, peste o perioadă de timp, poate duce la o creștere nesănătoasă în greutate.

Citeste  Copiii și alcoolul

4. Limitează timpul în fața ecranului

Ce este timpul în fața ecranului? Este timpul pe care-l petreci uitându-te la televizor sau DVD- uri, jucând jocuri video (sisteme tip consola sau jocuri cu mâna), folosind un smart phone, tabletă sau calculator. Cu cât petreci mai mult timp cu aceste activități staționare, cu atât ai mai puțin timp disponibil pentru lucrurile active, cum ar fi baschetul, mersul cu bicicleta sau înotul. Încearcă să nu petreci mai mult de două ore pe zi în fața ecranului, exceptând folosirea calculatorului pentru activități legate de școală și educaționale. 

5. Fii activ

Ai o îndatorire ca și copil – și este una amuzantă – aceea de a descoperi ce activități îți plac mai mult. Nu toată lumea iubește baseball-ul sau fotbalul. Poate pasiunile tale sunt karatele, kickball-ul sau dansul. Roagă-ți părinții să te ajute să practici activitățile preferate în mod regulat. Găsește modalități să fii activ în fiecare zi. Ai putea chiar scrie o listă cu lucrurile amuzante pe care vrei să le faci, listă la care să apelezi atunci când mama ta sau tatăl tău îți spune că este timpul să nu te mai uiți la televizor sau să joci jocuri pe calculator!

Vorbind de părinți, ei pot fi de mare ajutor atunci când vrei să fii un copil în formă. De exemplu, ei pot aproviziona casa cu mâncare sănătoasă și planifica activități fizice pentru întreaga familie. Spune-le părinților tăi despre acești cinci pași pe care vrei să-i urmezi și poate că te vor ajuta să înveți unul sau doi. Dacă ești un copil în formă, de ce nu ai avea o mamă sau un tată în formă?

Citeste  Steroizii - periculoși sau nu?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here