Colesterolul

0
900

Colesterolul – grăsimea din sânge

Colesterolul este o formă de grăsime prezentă în sânge care ajută creierul, pielea și alte organe să se dezvolte și să funcționeze normal.

Colesterolul este produs în ficat, dar se găsește și în unele alimente pe care le consumăm, cum ar fi cele de origine animală: carnea, ouăle, untul,brânza și laptele.

Mai bine mai puțin, decât prea mult

Organismul are nevoie de colesterol pentru a crește și a funcționa normal. Dar, un nivel ridicat de colesterol poate forma un cheag de sânge, care poate bloca arterele, împiedicând astfel circulația sângelui în corp. Cei care au colesterolul crescut, pot lua suplimente alimentare pentru a-și scădea astfel, nivelul ridicat de grăsime din organism.

Depozitele de colesterol în vasele de sânge, pe parcursul anilor pot duce la:

  • infarct miocardic, care poate afecta inima
  • accident vascular cerebral, care poate afecta creierul

Nu numai adulții, dar și copiii pot avea colesterolul mărit. În general, poți afla dacă ai probleme cu colesterolul, prin efectuarea analizelor de sânge.

 Două tipuri de colesterol

Există două tipuri diferite de colesterol: LDL și HDL.

Efectuarea testului de colesterol determină cantitatea totală de grăsime prezentă în sânge și îți arată tipul acestuia.

 

  1. LDL Colesterol – Lipoproteine cu densitate mică. Acest tip de colesterol formează o placă ce determină îngustarea arterelor și împiedică circulația sângelui în corp. LDL mai este cunoscut ca și colesterolul rău.
  2. HDL Colesterol – Lipoproteine cu densitate mare. Acest tip de colesterol nu blochează arterele. HDL îndepărtează de pe pereții arterelor colesterolul, tranportându-l înapoi în ficat, care mai apoi îl elimină din corp. HDL mai este cunoscut ca și colesterolul bun.

 

Citeste  Cere ajutor: Treci peste obstacolele din trecut!

Mâncarea și Colesterolul

Alimente care conțin colesterol:

  • Carne
  • Ouă
  • Unt
  • Brânză
  • Lapte

Câteva alimente care nu conțin colesterol:

  • Fructe
  • Legume
  • Cereale (ovăz)

Este în regulă să mănânci și din alimentele care au colesterol, cu condiția să nu exagerezi. Multe din alimetele care conțin colesterol, sunt de asemenea bogate în grăsimi saturate și de tip trans. Aceste grăsimi pot mări nivelul de colesterol LDL, iar un nivel mărit de LDL poate crește riscul de atac de cord și accident vascular cerebral.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here